İklim Değişikliğine Bağlı Sıcaklık Artışının Tarım Sektöründe İş Kazalarına Etkisi
Zeyneb Kahraman
Dr. Öğr. Üyesi Keriman YÜRÜTEN ÖZDEMİR
İklimin ortalama durumunda ya da onun değişkenliğinde onlarca ya da daha uzun yıllar boyunca süren istatistiksel anlamlı değişimler olarak tanımlanan iklim değişikliği; sanayileşme, fosil yakıt tüketimi, arazi kullanımı değişiklikleri ve ormansızlaşma gibi çeşitli insan etkinlikleri sonucunda hız kazanmış olup, küresel çapta iklim dengesizliği yaşanmasına neden olmaktadır. Günümüzde, sera gazlarının atmosferdeki birikimi kendini net olarak göstermekle birlikte, iklim değişikliğinin sonucu olarak, dünyanın doğal dengesi alt üst olmakta; biyoçeşitlilik zarar görürken, bazı canlı türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Diğer taraftan, aşırı sıcaklıklar ve şiddetli hava olaylarının yanı sıra meydana gelen çevresel olumsuzluklar, insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak tehdit etmektedir. Bu bağlamda, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı, çalışan sağlığı açısından da riski artırmaktadır. Belirgin sıcaklık artışı göz önünde bulundurulduğunda, özellikle açık havada çalışan kişiler artan sıcaklardan dolayı yüksek risk altındadır. İklim değişikliği dünya genelinde önemli bir sorun iken, aynı zamanda yeterince önemsenmeyen ve göz ardı edilen bir durumdur. Bu durum alternatif çözüm arayışlarını zorunlu hale getirmektedir. Bu doğrultuda çalışmamızda, tarım sektöründe yaşanan iş kazalarının istatiksel olarak analiz edilerek, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışının, iş kazaları üzerindeki etkisi incelenecektir. Çalışmada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yayınlamış olduğu 2014-2020 yılları arasında meydana gelmiş iş kazası verileri ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2012-2020 yılları arasındaki sıcaklık verileri kullanılarak istatistiksel analizlerle değerlendirilmiş ve gelecek yıllardaki durum tahmin edilmeye çalışılmıştır.
iklim değişikliği,iş kazası,sıcaklık,tarım sektörü
Dergi Adı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online)
Basım Tarihi 12-2023
Sayfalar 1927 / 1942