Düşük Frekansta İncelenen Finansal Varlıkların Oynaklık Kırılmalarının Değerlendirilmesi: Bist-100 Endeksi Üzerine Bir Uygulama
Mehmet Çınar
Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Atilla HEPKORUCU
Çalışmada BIST-100 (ulusal) endeksinin 1986 yılının birinci ayı ile 2017 yılının üçüncü ayı arasındaki aylıkgetiri oynaklığı modellenerek önraporlanmaya çalışılmıştır. BIST-100 endeksinin getiri oynaklığının aylıkveriler için sabit bir değere sahip olduğu belirlenmiştir. Görsel olarak modelin ortalamaya dönen bir yapıdaolduğu saptanmıştır. Bu koşullar altında modeldeki kırılmaların tahminlenmesi Inclan ve Tiao’nun (1994) ICSS(Yinelenen Birikimli Kareler Metodu) algoritması ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Kırılmaların oluştuğu tarihlerarasında seçim yapılarak modeli en iyi açıklayan yapı seçilmiştir. Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığındavaryansta kırılmanın dikkate alındığı model sonuçlarının, varyansta kırılmayı dikkate almayan modelsonuçlarına nazaran gerek tahmin sonuçları gerekse öngörü performansı açısından daha iyi sonuçlara sahipolduğu görülmektedir.
Dergi Adı Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2018