Zaman Serisi Verilerinde Kullanılan Tahmin Tekniklerinin Veri Özelliklerine Göre Belirlenmesi ve Karşılaştırılması: BİST 100 Endeksi Üzerine Uygulama
Hakan Yıldırım
Marmara Üniversitesi, Türkiye
Sami Özcan
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hakan AYDOĞAN
Literatürde birçok tahmin tekni÷i yer almasÕna ra÷men en temel tahmin teknikleri hareketli ortalamalar, üstel düzeltme, ileri düzey üstel düzeltme tahmin teknikleri ve Pegels’in sÕnÕflandÕrma yöntemidir. Toplamda 18 farklÕ yöntemden oluúan bu temel tekniklerin hepsi için hesaplamalar yapmak oldukça zor ve zaman alÕcÕdÕr. Bu nedenle, çalÕúmada 2005 – 2017 arasÕndaki yÕllÕk ve 2010 Ocak – 2018 Nisan arasÕndaki aylÕk BøST-100 tüm endeks ortalama de÷erlerinin trend ve mevsimlik bileúenleri incelenmiú ve temel tahmin tekniklerinden 6 tanesine göre tahminler yapÕlmÕútÕr. Sonuç olarak zaman serisinin bileúenlerine göre öncelikle tahmin tekniklerinin belirlenmesinin hem zaman olarak hem de hesaplama açÕsÕndan karar vericilere olumlu katkÕ sa÷layaca÷ÕnÕ söylemek mümkündür.
Dergi Adı Bankacılar
Basım Tarihi 03-2019