A Rare Cause of Chest Pain: Spontaneous Pneumomediastinum
Sercan Aydın
Dr. Öğr. Üyesi Miraç KOÇ
Prof. Dr. Fatma Mutlu KUKUL GÜVEN
Amaç: Spontan pnömomediastinum (SPM), kesin bir neden olmaksızın mediastende serbest hava bulunmasıdır. Çoğunlukla genç erkeklerde, nadir görülen, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Tanı için genellikle radyografik görüntüleme yeterli olmakla birlikte, şüpheli durumlarda ve etiyolojiyi belirlemek için toraks bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Tedavide konservatif yaklaşım yeterlidir. Bu yazıda göğüs ağrısı nedeniyle acil servise başvuran ve spontan pnömomediastinum tanısı konulan 23 yaşında erkek hasta sunuldu. Olgu: 23 yaşında erkek hasta göğüs ağrısı şikayeti ile acil servise başvurdu. Genel durumu iyi, bilinci açıktı. Sistemik fizik muayene ve elektrokardiyogram normaldi. Posteroanterior (PA) akciğer grafisinde paratrakeal alanda serbest hava tespit edildi. Pnömomediastinum tanısıyla takip ve tedavi amacıyla göğüs cerrahisi servisine yatırıldı. Sonuç: Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran genç hastaların ayırıcı tanısında spontan pnömomediastinum mutlaka düşünülmelidir. Spontan pnömomediastinum tanısı için klinik şüphe en değerli adımdır. PA akciğer grafisi çoğunlukla tanı için yeterli olsa da etiyolojiyi belirlemek ve takip için toraks bilgisayarlı tomografi gereklidir.
Pneumomediastinum,emergency department,chest pain
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Anatolian Journal of Emergency Medicine