Yazarlar |
Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Mertcan KARADENİZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Sabri ÜNAL
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst (Reishi mantarı) tıbbi mantar türlerinden biridir. Mantarların kimyasal içerikleri, yetişme ortamlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı olarak önemli değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada; doğadan toplanan ve portakal kütüğünde yetiştirilen Ganoderma lucidum mantarlarının toplam çözünür protein, toplam çözünür karbonhidrat (glikoz, fruktoz ve sakkaroz) ve bazı element (P, K, Mg, Mn, S, Fe, Ca ve Na) içerikleri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, portakal kütüğünde yetiştirilen G. lucidum mantarlarının toplam protein, glikoz, fruktoz, sakkaroz ve nişasta miktarları, doğadan toplanan G. lucidum mantarlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Fosfor, demir, sodyum, potasyum ve sülfür içerikleri portakal kütüğünde yetiştirilen mantarlarda daha yüksek iken, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko değerlerinin doğadan toplananlara göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, portakal kütüğünde yetiştirilen G. lucidum mantarı örneklerinin, doğadan toplananlara göre daha yüksek besin değerlerine sahip olduğu söylenebilir |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 02-2016 |
Cilt No | 4 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 158 / 162 |