| Yazarlar (2) |
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Salih YILDIZ
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Bir yörenin kültürü ile yakından ilgili olan yöresel yemek, o yörede yetişen ürünleri, o yöreye has hazırlama ve pişirme tekniklerini içinde barındır. Ayrıca yöresel yemek kültürel mirasın çok önemli bir parçasıdır ve bir destinasyonda turistlere sunulan yöresel yemek onlar için değerli bir çekicilik unsurudur. Söz konusu yemekleri denemek ve o kültürü yaşamak isteyen turistler için gastronomi turizmi önemli bir alternatif turizm çeşididir. Bu bağlamda araştırmada Muğla kültürünü yansıtan unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin belirlenmesi ve SWOT analizi yapılarak Muğla iline özgü yiyeceklerin gastronomi turizmi açısından taşıdığı potansiyelin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma amacına ulaşabilmek için konuyla ilgili literatürden yararlanılmış ve veri toplama yöntemi olarak da yöre halkı ile mülakat yapılmıştır. Yapılan mülakat sonucunda 12 adet yöresel yemek tespit edilmiştir. Ayrıca Muğla ilinin gastronomi turizmine yönelik en güçlü yönleri; gastronomi festivallerinin çok sayıda olması, Kültür ve Gastronomi evinin bulunması ve şarap üretim yerlerinin olmasıdır. Zayıf yönü ise yöresel yemeklere yönelik yeterli tanıtımın yapılmamasıdır. |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Avrasya Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Dergisi |
| Dergi ISSN | 2149-1348 |
| Dergi Tarandığı Indeksler | Cross Ref, Citefactor, Ideas |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 12-2017 |
| Sayfalar | 56 / 67 |
| Doi Numarası | 10.17740/eas.soc.2017.UTKM |
| Makale Linki | http://socialsciences.eurasianacademy.org/?sayfa=dergilist&sayi=UKTM&yil=2017 |