img
img
Kültürel Miras Açisindan Yöresel Yemekler: Muğla İli Örneği    
Yazarlar (2)
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Salih YILDIZ Dr. Öğr. Üyesi Salih YILDIZ
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bir yörenin kültürü ile yakından ilgili olan yöresel yemek, o yörede yetişen ürünleri, o yöreye has hazırlama ve pişirme tekniklerini içinde barındır. Ayrıca yöresel yemek kültürel mirasın çok önemli bir parçasıdır ve bir destinasyonda turistlere sunulan yöresel yemek onlar için değerli bir çekicilik unsurudur. Söz konusu yemekleri denemek ve o kültürü yaşamak isteyen turistler için gastronomi turizmi önemli bir alternatif turizm çeşididir. Bu bağlamda araştırmada Muğla kültürünü yansıtan unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin belirlenmesi ve SWOT analizi yapılarak Muğla iline özgü yiyeceklerin gastronomi turizmi açısından taşıdığı potansiyelin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma amacına ulaşabilmek için konuyla ilgili literatürden yararlanılmış ve veri toplama yöntemi olarak da yöre halkı ile mülakat yapılmıştır. Yapılan mülakat sonucunda 12 adet yöresel yemek tespit edilmiştir. Ayrıca Muğla ilinin gastronomi turizmine yönelik en güçlü yönleri; gastronomi festivallerinin çok sayıda olması, Kültür ve Gastronomi evinin bulunması ve şarap üretim yerlerinin olmasıdır. Zayıf yönü ise yöresel yemeklere yönelik yeterli tanıtımın yapılmamasıdır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Avrasya Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi ISSN 2149-1348
Dergi Tarandığı Indeksler Cross Ref, Citefactor, Ideas
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2017
Sayfalar 56 / 67
Doi Numarası 10.17740/eas.soc.2017.UTKM
Makale Linki http://socialsciences.eurasianacademy.org/?sayfa=dergilist&sayi=UKTM&yil=2017
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 3
Kültürel Miras Açisindan Yöresel Yemekler: Muğla İli Örneği

Paylaş