The Evaluation of Senior World Judo Championships 2018 and 2019: The Effects of Sex and Weight Category on Points, Penalties, and Match Duration
Doç. Dr. Bayram CEYLAN
Şükrü Serdar Balcı
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma, 2018-2020 yılları arasında yapılan son kural değişiklikleri sonrasında cinsiyet ve ağırlık kategorisinin puan, ceza ve maç etkinliği indeksi üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Veriler toplam 1.664 maçtan elde edildi. Cinsiyet ve ağırlık kategorilerinin; toplam maç süresi, maç başına her sporcu için maç verimlilik indeksi skorları, ippon sayısı, waza-ari ve cezalar üzerindeki etkileri 2 yönlü varyans analizi ile test edildi. Altın puan ile biten ve bitmeyen maçların yüzdeleri, cinsiyetler ve maç süresi yüzdeleri arasındaki ilişkiyi doğrulamak için ki-kare testi kullanıldı. İstatistiksel önemlilik p<0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Maç süreleri ve etkinlik indeksi puanları, cinsiyet ve ağırlık kategorisinden etkilenmedi. Ancak kadınlarda resmi süreden önce tamamlanan maçların yüzdesi, erkeklerden daha yüksek bulundu. Her iki cinsiyette de kilo kategorisi artıkça maçların süresi azaldı. Kilo kategorisi artınca ippon sayısı arttı, waza-ari sayısı azaldı. Waza-ari sayısı kadınlarda, erkeklere göre daha yüksek bulundu. Cinsiyet ve ağırlık kategorisinin, shido üzerindeki etkileşimi önemli bulunmuştur. Kadınlarda, shido sayısı daha fazlaydı ve kilo kategorilerindeki artışla arttı. Sonuç: Çalışma sonucu, ağırlık kategorisi faktörünün Büyükler Dünya Şampiyonaları’nda ippon ve waza-ari puanlarını etkilediğini ileri sürmektedir. Maç etkinlik skoru ve toplam maç süresi, kadınlarda ve erkeklerde aynı olmasına rağmen kadın sporcular erkeklere göre daha fazla puan ve ceza aldılar.
Dergi Adı Turkiye Klinikleri Journal of Sports Sciences
Basım Tarihi 01-2021