İkinci Konut Turizmi ile Kırsal Alanların Kentleşmesi: Pelitköy Örneği
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Somuncu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, kırsal alanların ikinci konut turizmi ile yeniden üretilerek kentleşmesüreci içerisine nasıl girdiğini anlamaya çalışmaktır. Araştırma sahası Balıkesir İli Burhaniyeİlçesi’ne bağlı Pelitköy Mahallesi’dir. Nitel araştırma deseninde yürütülen çalışmada farklıpaydaşlarla yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşme yapılan kişiler amaçlıörnekleme göre belirlenmiştir. Görüşme verileri, MAXQDA 12 programında alıntılama vetemalaştırma yapılarak betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, 1980öncesinde yerel halk tarafından tarım (zeytin) arazisi olarak kullanılan Pelitköy kıyı alanı, 1980sonrası kıyıda görülen ikinci konut yapılaşması ile bir turizm alanına dönüşmüştür. Alan,tarımsal üretim mekânından kentli sınıfın kullandığı tüketim (boş zaman ve eğlence) mekânınadönüşmüştür. Alan, kentli nüfus tarafından ikinci konut turizmi amacıyla yenidenüretilmiştir. İkinci konut sahibi kentli nüfus alanı kullanarak aynı zamanda toprak mülkiyetinide ele geçirmiştir. Zeytinliklerin imara sınırı içinde kalması yerel halkın tarımsal toprağınıoluşan ranttan dolayı elden çıkarmasına neden olmaktadır. Toprağını satan köylü, üreticipozisyonunu kaybederek kırdan kente göç etmek durumunda kalmaktadır. Sonuç olarak, kırsalalanlar ikinci konut turizmi baskısı altında kalmakta, tarım toprakları imarlı arazileredönüşmektedir. Doğru politikalar ve yasal düzenlemeler yapılmazsa, tarım arazileri(zeytinlikler) kentleşme nedeniyle kaybedilecektir.
Dergi Adı İdealKent Dergisi
Basım Tarihi 04-2020