Turizm Alanlarındaki İkinci Konutların Rekreasyonel Amaçlı Kullanımı: Pelitköy (Burhaniye/Balıkesir) Örneği
Doç. Dr. Serdar CEYLAN
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Somuncu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, turizm alanlarındaki ikinci konutların rekreasyonelfaaliyetler bakımından kullanımını incelemektir. Araştırmada nicel ve nitelyöntem birlikte kullanılmıştır. Pelitköy’de ikinci konut sahipleri 350 kişiyeanket uygulanmış; 18 kişiyle de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir.Anket verileri SPSS 16.0 programında, görüşme verileri ise MAXQDA 12programında betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göreikinci konut sahiplerinin yaz dönemlerinde çeşitli kentlerden Pelitköy’egelerek rekreasyonel faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Denize girme,güneşlenme, sahilde kitap okuma, olta balıkçılığı gibi açık hava rekreasyonelfaaliyetleri araştırma alanında yapılmaktadır. Ayrıca gün içerisinde sitekomşularıyla sahildeki kafelerde ve konut teraslarında tavla, okey ve kâğıtoyunları oynama, site bahçesinde çim sulama, çiçek ve ağaç bakımı gibi bahçeişleri yapılmaktadır. Sonuç olarak araştırma alanındaki ikinci konutların içve dış mekânı dinlenme ve çeşitli rekreasyonel faaliyetler için kentli nüfusaönemli imkânlar sunduğu; ayrıca araştırma alanının sahilinde denize girme,güneşlenme gibi açık hava rekreasyonel faaliyetlerinin kentli nüfusun yazdönemlerindeki rekreasyon ihtiyacını karşıladığı belirlenmiştir.
Dergi Adı COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ
Basım Tarihi 04-2020