İkinci Konut Sahipleri İle Yerel Halk Arasında Görülen Sosyomekansal Ayrışmaya Bir Örnek: Pelitköy (Burhaniye)
Doç. Dr. Serdar CEYLAN
Mehmet Somuncu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı ikinci konut sahipleri ile yerel halkın birbirlerine karşı tutumlarını anlamaya çalışmaktır. Araştırmada nicel ve nitel yöntem birlikte kullanılmıştır. Pelitköy’de ikinci konut sahibi 350 kişiye anket uygulanmış; 18 kişiyle de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Anket verileri SPSS 16.0 programında, görüşme verileri ise MAXQDA 12 programında betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ikinci konut sahiplerinin bir kısmı, yerel halkın kendilerine karşı olumlu düşünlere sahip olduğunu, belediyenin önceki dönemlere göre daha iyi çalıştığını belirtmektedir. Yerel halk ise, ikinci konut sahiplerinin emekli, sıcakkanlı, iyi insanlar olarak nitelemektedir. Ancak yerel halkın bir kısmı ise, ikinci konut sahiplerini köy halkını basit gören ve trafikte kurallara uymayan insanlar olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca yerel halk; ikinci konut sahiplerini, sahil kenarındaki sitelere duvar çekerek yerel halkın sahili kullanmasına izin vermemekle, yerelde yaşama maliyetini, konut ve arsa piyasasını yükseltmekle ve trafikte yoğunluğa sebep olmakla suçlamaktadır. Bu durum mekândaki sosyal gerilimi artırmaktadır. Ayrıca ikinci konut sahiplerinden bazıları ise, yerel esnafı fırsatçı, yerel yönetimi vergi ve fatura tahsilatında fırsatçı olarak nitelendirmektedir. Sonuç olarak, alanda ikinci konut turizminden kaynaklı olarak sosyomekansal bir ayrışmanın olduğu; olumlu düşüncelere rağmen paydaş gruplar arasında sosyal ayrışma ve sosyal çatışmaların yaşandığı görülmektedir.
Dergi Adı lnternational Journal of Geography and Geography Education (IGGE)
Dergi ISSN 978-
Basım Tarihi 07-2020