Kırsal Yerel Halkın Turizmden Ekonomik Olarak Yararlanma Durumu: Salda Gölü Örneği
Doç. Dr. Serdar CEYLAN
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
İhsan Bulut
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, kırsal bölgelerde gelişen turizmin yerel halkın ekonomik kalkınmasında nasıl birrol oynadığını anlamak; ayrıca kırsal turizmin alandaki gelişimine karşın yerel halkın tutumunun nasılolduğunu anlamaya çalışmaktır. Araştırma nitel araştırma deseninde yürütülmüş, görüşme ve gözlemteknikleri çalışmada kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formları üzerinden yerel halk ile yüzyüze görüşmeler gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmabulgularına göre, göl alanı son üç yıldır turizmde popüler olmuş ve yılda 700 bin ziyaretçiyi kendisineçekmiştir. Köy halkından yaklaşık 30 kişi, göl kenarında yöresel ürünler satmaktadır. Ayrıca yerel halk,Salda Köyü içerisine pansiyonlar inşa ederek turizmden yararlanmaya çalışmaktadır. Göl çevresindeKaymakamlık tarafından inşa edilen kafe ve büfe işletmelerinde Salda Köyü kadınları sezonluk olarakistihdam edilmektedir. Göl çevresinin temizliğinde İŞKUR üzerinden 10 köy kadının da istihdam edildiğigörülmektedir. Ancak alanının 2019’da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle yerel halkın çadır vekonteynırlarda yiyecek ve içecek satması yerel yönetimlerce yasaklanmıştır. Yerel halk, yerel yönetimlerin alandaki sıkı kontrollerini ve yasaklamalarını eleştirmektedir. Sonuç olarak; kırsal kalkınmanıngerçekleştirilebilmesi ve kırsal yoksulluğun azaltılması için, yerel halkın turizmin içerisine dâhil edilmesive yapılacak Salda Gölü Millet Bahçesi’nden yerel halka işletme yerlerinin verilmesi sağlanmalıdır.
Dergi Adı Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 06-2020
Doi Numarası DOI: 10.13114/MJH.2020.518
Makale Linki http://proje.akdeniz.edu.tr/mcri/mjh/10/MJH_X-6-S_CEYLAN-I_BULUT.pdf