Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinde Turizm Baskısı, Koruma ve Sürdürülebilirlik
Doç. Dr. Serdar CEYLAN
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
İhsan Bulut
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, doğal bir turistik yer ve aynı zamanda korunan bir alan olan Salda Gölü’nün ziyaretçiyoğunluğu üzerinden, turizmin doğal alan üzerindeki olası etkilerini belirlemek ve geleceğedönük olarak koruma ve sürdürülebilirlik temelli çözüm önerilerini sunmaktır. Nitel araştırma yönteminde,görüşme ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. 2019 yılında alanda gözlemlerde bulunulmuş,ilgili birim yetkilileri ve diğer paydaşlarla yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir.Ayrıca çalışmada kurumsal raporlardan ve alan araştırmalarından da yararlanılmıştır. Elde edilentüm veriler betimsel olarak analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, Salda GölüI. Derece Doğal Sit Alanı olup, ayrıca 2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. SaldaGölüne yılda 700 bine yakın ziyaretçinin turizm ve rekreasyonel amaçlı gelmesi, alan üzerinde birbaskı oluşturmaktadır. Ayrıca gelecek dönemlerde göl çevresi kıyılarının “Millet Bahçesi” olarakyeni bir kullanıma açılacağı dikkate alındığında, hassas bir ekosisteme sahip olan göl alanı üzerindekiziyaretçi baskısı ve kıyı yapılaşması daha da artacaktır. Turizm ve rekreasyonel faaliyetlerin göl alanındakibaskısı, başta endemik türler olmak üzere göl ve çevresindeki fauna ve flora yaşam alanınıetkileyecektir. Ayrıca sahillerin jeolojik yapısı ve kum ekosistemi, insan ve özel araç yoğunluğundanetkilenecektir. Sonuç olarak, Salda Gölü’nün kitle turizmine doğru gidişinin planlama ve sürdürülebiliralan yönetimi çerçevesinde kontrol altına alınması sağlanmalı, alanın sürdürülebilirliği için ziyaretçikontrolünün yapılması gerekmektedir.
Dergi Adı TÜRK COĞRAFYA DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2019