Köy Evlerinin İkinci Konuta Dönüşümü: Pelitköy Örneği (Burhaniye/Balıkesir)
Doç. Dr. Serdar CEYLAN
Mehmet Somuncu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, Pelitköy yerleşmesi içerisindeki evlerin dışardan gelen kentli nüfusa satılmasının yerel halk üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu anlamaya çalışmaktır. Araştırmada nicel ve nitel yöntem birlikte kullanılmıştır. Yerel halktan 161 kişiye anket uygulanmıştır. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşme formları üzerinden 11 kişiyle de yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş; bu kişilerden 11’ine ilişkin veriler nitel bulgularda değerlendirilmiştir. Ankete katılanlar, basit tesadüfî (rastlantısal) örnekleme yöntemine; görüşme yapılan kişiler ise, amaçlı örneklem yöntemine göre belirlenmiştir. Anket verileri SPSS 16.0 programında, görüşme verileri ise MAXQDA 12 programında betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, Pelitköy yerel halkının temel geçim kaynağı zeytin tarımıdır. Yerel halk ürettiği zeytinlerden zeytinyağı elde etmektedir. Köyde yaşayan Romanlar, zeytin arazisi olmayan düşük gelirli bir kesim olup; ikinci konutlarda temizlik ve bahçıvan işlerinde ve zeytin tarlalarında gündelikçi olarak çalışmaktadırlar. Son zamanlarda büyük kentlerden gelen insanların köy evlerini satın alması, alandaki konut piyasasını yükseltmiştir. Köyde evlenen gençler, köyde yüksek fiyattan ev kiralamakta ve satın almakta zorlandığı için kente göç etmeyi tercih etmektedir. Bu durum, kırsaldan kente olan göçü hızlandırmaktadır. Sonuç olarak, kentli nüfusun tatil ve dinlenme amaçlı olarak kırsal alanlara olan ilgisinin artması, yoksul yerel halk için hayat pahalılığına neden olmakta ve yerel halkın yerinden olmasını hızlandırmaktadır.
Dergi Adı Coğrafya Dergisi
Dergi ISSN 978-
Basım Tarihi 12-2020
Doi Numarası 10.26650/JGEOG2020-0044