Yapay Sinir Ağları ile Şanlıurfa İstasyonunun Kuraklığının Tahmini
Ahmet Başak
Prof. Dr. Kasım YENİGÜN
Harran Üniversitesi, Türkiye
Kuraklığın erken tahmin edilmesi, kuraklığın olası olumsuz etkilerinin azaltılabilmesinisağlayabilir. Bu amaçla geliştirilen indisler ise geçmişe dönük kuraklığın belirlenmesinisağlamaktadır. Geçmiş dönemlere ait indis ve yağış verileri kullanılarak oluşması muhtemelkuraklığın tahmin edilmesi, erken uyarı sistemlerinin kurulabilmesine imkân tanıyabilecektir.Bu çalışmada, Şanlıurfa istasyonuna ait 1938-2014 yılları arasındaki yağış verileri ilehesaplanan Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SYİ) değerleri, geçmiş yağış ve kuraklık indisideğerleri kullanılarak tahmin edilmiştir. Kuraklığın tahmin edilmesinde İleri Beslemeli GeriYayınımlı Yapay Sinir Ağı (İBGYSA) yöntemi kullanılmıştır. 1937-1990 yılları arasındakigeçmiş yağış ve kuraklık indisi verileri eğitim, 1991-2014 yılları arasındaki veriler ise test verisiolarak kullanılmıştır. 1, 3, 6 ve 12 aylık kuraklık indis değerlerinin tahmini için, her bir zamanölçeğinde 16 model kullanılmıştır. Şanlıurfa istasyonu için 6 ve 12 aylık kuraklık indislerinintahmininde yapay sinir ağları yönteminin uygulanabilir olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Basım Tarihi 09-2018