Seasonal Variations of Impedance in the Ionospheric Plasma
Ali Yeşil
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI
İyonosfer, atmosferin 50 km ila 1000 km yükseklikleri arasında yer alan iyonlaşmış bir tabakadır. Bu tabaka, atmosferik iletkenlikte önemli bir rol oynar. İyonosfer büyük miktarda elektrik yüklü parçacıklara sahiptir ve bu nedenle radyo dalgalarının yayılımını etkiler. Bu çalışmada, iyonosferik plazmanın empedansı farklı mevsimler ve farklı jeomanyetik aktivite dönemleri için Yer’in gerçek geometrisi kullanılarak hesaplanmıştır. İyonosferik plazmanın empedansının her doğrultuda genel olarak her mevsim için büyük değerlere sahip olduğu gözlenmiştir. Empedans tensörünün diyagonal bileşenlerinin diğer bileşenlerden daha büyük olduğu bu çalışmada gözlenmiştir. Ayrıca iyonosferik plazmanın, genellikle, her yöne ve mevsimlerde zayıf iletkenliğe sahip olduğu gözlenmiştir. Empedansın, elektron yoğunluğuyla ters olarak değiştiği görülmüştür. Bu nedenle, elektron yoğunluğunda sapmalara neden olan jeomanyetik aktivitenin de empedansı azalttığı gözlenmiştir. İyonosferik plazmanın, çalışmanın yapıldığı coğrafi koordinatlarda reaktif bir karaktere sahip olduğu görülmüştür. İyonosfer, bir dielektrik yapı göstermiştir.
Impedance,electromagnetics,plasma applications,ionosphere,magnetosphere
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Polytechnic
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI)