Küçük Orta Ölçekli Fotovoltaik (PV) Modül Üretimi için Dijital PID Sıcaklık Denetimli Laminatör Deney Kiti Tasarımı ve Üretimi
Doç. Dr. Osman ÇİÇEK
Doç. Dr. Seçil KARATAY
Bu çalışmada, küçük & orta ölçekli fotovoltaik (PV) modül üretimi için laminatör tasarımı veüretimi gerçekleştirilmiştir. PV modüller ve/veya sistem tarafından sağlanacak enerjiningüvenilirliği; dış ortam koşullarına karşı dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları ile mümkündür. Buda endüstriyel açıdan zorunlu olan laminasyon tekniklerinin sunduğu korumayla sağlanır.Çalışma kapsamında ilk olarak, sistemin katı modeli Solidworks® programı kullanılarakoluşturulmuş ve optimum üretim koşullar için sistemin benzetimi yapılmıştır. Bu aşamadan sonra,tasarlanan sisteme ait bileşenler belirlenerek alüminyum levhaların CNC’de üretimi ve şaseüzerine montajı gerçekleştirilmiştir. PV modül katmanlarının lamine edilmesi için istenilen ısıldağılım fişek rezistanslar tarafından sağlanırken, sıcaklığın kontrolü PID kontrolör tarafındansağlanmıştır. PV modül bileşenlerinin laminasyonunda gerekli olan vakum ve/veya basınçprosedürlerini için esnek mebranın bulunduğu üst alüminyum levha, raylı kızaklar üzerinekonumlandırılmıştır. Tasarım ve montajın tamamlanmasını takiben, güneş hücreleri seri ve/veyaparalel bağlanaraktan hücre matrisleri oluşturulmuş ve sistemin endüstriyel olarak performansıtest edilmiştir. Sonuç olarak, PV modül üretimi için oluşturulan dijital PID sıcaklık denetimlilaminatör deney kiti, mevcut teknolojilerdeki laminasyon süreçlerinin izahını ve lisans/ön lisansdüzeyindeki öğrencilerinin gerekli bilgi ve deneyime sahip olmalarını sağlayacaktır.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Basım Tarihi 12-2018