Mahperi Huand Hatun'un Hristiyan ve Bani Kimliği
Öğr. Gör. Dr. Hatice DEMİR
Bu çalışmada, 13. yüzyıl Anadolu Selçukludönemi kadın banilerinden Mahperi Huand Hatunve yaptırmış olduğu eserler, onun Hristiyankimliği üzerinden ele alınmıştır. Sultan AlâeddinKeykubad’ın üç eşinden birisi ve Sultan II.Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi olan MahperiHuand Hatun’un etnik kökeni tartışmalıdır.Araştırmacılardan bazıları Ermeni, bazıları Rumkökenli olduğu görüşündedir. Kendisi ile ilgili birdiğer tartışmalı nokta ise, Müslüman olupolmadığı konusudur. Mahperi Huand Hatun butartışmalar devam ederken, Anadolu SelçukluSarayında sultan annelerine verilen Saffetü’ddünya ve’d-din unvanını almıştır. Mahperi HuandHatun; bir külliye, bir zaviye ve birkaç tane dehan yaptırmıştır. Yapıların yer seçiminde Kayserive çevresinin seçilmiş olması ve Dârü’l-MülkKonya’da tek bir yapı yaptırılmamış olmasıdikkat çekicidir. Bu bağlamda, Kayseri ve çevresikendisi için önemli bir bölge olmalıdır.Çalışma kapsamında; Mahperi HuandHatun’un yaptırmış olduğu eserler ve diğeryayınlar üzerinden bir sonuca ulaşılmayaçalışılmıştır.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 05-2021