Tasvirlerle İsa’nın Mucizelerine Sahne Olmuş Bir Deniz: Celile
Öğr. Gör. Dr. Hatice DEMİR
Bu çalışmada, İsa’nın İşleri siklusu içerisinde yer alan mucize sahnelerinden Celile Denizi’nde gerçekleşmiş olanlar çalışılmıştır. Çalışma birkaç alt başlık altında ele alınmıştır. Giriş ve ikinci bölümlerde Celile Denizinin tarihi geçmişi ve isimleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kısaca Celile Eyaleti’nde gerçekleşen İsa’nın İşleri ele alınmıştır. Dördüncü bölüm çalışmanın ana hatlarını oluşturmuştur. İsa’nın Celile Denizi bağlantılı mucizelerinin Hıristiyan tasvir sanatındaki yansımaları ele alınmıştır. Sahneler, Kitab-ı Mukaddes’e bağlı kalınarak kronolojik bir sıralama ile incelenmiştir. Bu bağlamda ele alınan sahneler; İsa’nın Fırtınayı Dindirmesi, İsa’nın Cinlileri İyileştirmesi, İsa’nın Su Üzerinde Yürümesi/Aziz Petrus’un Celile Denizi’nden Kurtarılması, İsa’nın Dirilişi Öncesi Mucizevi Balık Tutma ve İsa’nın Dirilişi Sonrası Mucizevi Balık Tutma şeklindedir. Değerlendirme ve sonuç bölümlerinde, sahnelerin Celile Denizi ve birbirleri ile olan bağlantıları tartışılmıştır.
Resim Sanatı,İsa,Celile,Mucize
Dergi Adı SDÜ Art-e Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi