Yeşil Üretimin Çevresel ve Ekonomik Performans ÜzerindekiEtkisinde Ters Lojistiğin Aracı Rolü
Doç. Dr. Bülent YILDIZ
Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR
Dünya nüfusundaki artışla birlikte insanların ekosistem üzerindeki etkileride artmaktadır. Doğal kaynaklar giderek daha yoğun şekilde kullanılmakta,sürekli olarak çevreye doğa tarafından dönüştürülmesi zor ve zaman alanatıklar bırakılmaktadır. Çevre kirliliğinin olumsuz etkileri ile birlikte çevreduyarlılığı daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Sürdürülebilir bir hayatiçin çevre ile uyumlu bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Çevre konusunda enönemli rollerden biri üretim firmalarına düşmektedir. Çevreci politikalarkapsamında kirleticilerin doğaya bırakılmamasının yanı sıra üretimsüreçlerinde geri dönüştürülmüş, dönüştürülebilir materyallerin kullanımıbüyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda tedarik zincirinin her aşamasındagörevini tamamlamış materyallerin tekrar kullanılmak üzere sürecin öncekiaşamalarına ulaştırılması gerekmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada yeşilüretimin çevresel ve ekonomik performans üzerindeki etkisinde terslojistiğin aracı rolü araştırılmıştır. Bu amaçla farklı sektörlerde faaliyetgösteren 191 imalat firmasından, yönetici konumunda çalışankatılımcılardan anket ile veri toplanmıştır. Toplanan veriler yapısal eşitlikmodellemesi ve process makro metodu ile analiz edilmiştir. Yapısal eşitlikmodelinin analizi sonucu yeşil üretimin çevresel ve ekonomik performansıanlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu nedenle imalat firmalarıhem ekonomik hem de çevresel performanslarını artırmak için çevreciüretime gerekli önemi göstermelidir. Yeşil üretimin ters lojistiği anlamlıolarak etkilediği tespit edilmiştir. Bu nedenle ters lojistik faaliyetleri yeşilüretim ile bağlantılıdır. İmalat firmalarının yeşil üretime önem vermeleridurumunda ters lojistik faaliyetleri de artış göstermektedir. Ters lojistiğinekonomik performansı anlamlı olarak etkilediği fakat çevresel performansıanlamlı olarak etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Process makro yöntemiile yapılan aracılık testi neticesinde ise yeşil üretimin ekonomik performansüzerindeki etkisinde ters lojistiğin aracılık rolü bulunduğu tespit edilmiştir.Dolayısıyla imalat firmaları yeşil üretim gerçekleştirdiklerinde ters lojistikfaaliyetlerinde de artış meydana gelmekte ve neticesinde ekonomikperformanslarında iyileşme görülmektedir. Yeşil üretimin çevreselperformans üzerindeki etkisinde ise ters lojistiğin aracılık rolüdoğrulanamamıştır.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 09-2020