Yazarlar (2) |
![]() Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
![]() Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Yiyecek içecek işletmeleri, yoğun rekabet ortamında yer alan diğer işletmelere göre müşterilerine daha iyi ve daha kaliteli hizmet sunmak istemektedir. Hizmeti daha kaliteli hale getirmek için ise işgörenlerin kişilik özelliklerine uyumlu olan işlere yerleşmesi gerekmektedir. Çünkü bu doğrultuda işgörenin iş doyumu ve verimliliği artacak ve işgörenler işine bağlı bireyler haline geleceklerdir. Bu araştırmada da yiyecek içecek işletmeleri personelinin kişilik özelliklerinin işe bağlılık tutumları üzerindeki etkisini belirlemek ve ilişkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışanların kişilik özelliklerini belirlemek için yaygın olarak kullanılan geçerliliği ve güvenirliliği belirlenmiş Büyük Beşli Kişilik Ölçeği (Big Five Personality Test) kullanılmıştır. İşe bağlılık için ise Kanungo (1982) tarafından geliştirilmiş ölçekten faydalanılmıştır. Bilgisayar destekli SPSS (22,0) istatistik programı aracılığıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Uyumlu olma, duygusal/tutarlı olma ve deneyime açık olma kişilik özelliklerinin işe bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Akademik Bakış Dergisi |
Dergi ISSN | 1694-528X |
Dergi Tarandığı Indeksler | EBSCO, asos, arastirmax, akademik dizin, akademik tarih, academic resource index |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 11-2017 |
Sayı | 64 |
Sayfalar | 529 / 543 |
Makale Linki | https://www.akademikbakis.org/file/64.pdf |