img
img
Yiyecek- İçecek İşletmeleri Personelinin Kişilik Özellikleri İle İşe Bağlılıkları Arasındaki İlişki    
Yazarlar (2)
Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Neslihan Çetinkaya
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Yiyecek içecek işletmeleri, yoğun rekabet ortamında yer alan diğer işletmelere göre müşterilerine daha iyi ve daha kaliteli hizmet sunmak istemektedir. Hizmeti daha kaliteli hale getirmek için ise işgörenlerin kişilik özelliklerine uyumlu olan işlere yerleşmesi gerekmektedir. Çünkü bu doğrultuda işgörenin iş doyumu ve verimliliği artacak ve işgörenler işine bağlı bireyler haline geleceklerdir. Bu araştırmada da yiyecek içecek işletmeleri personelinin kişilik özelliklerinin işe bağlılık tutumları üzerindeki etkisini belirlemek ve ilişkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışanların kişilik özelliklerini belirlemek için yaygın olarak kullanılan geçerliliği ve güvenirliliği belirlenmiş Büyük Beşli Kişilik Ölçeği (Big Five Personality Test) kullanılmıştır. İşe bağlılık için ise Kanungo (1982) tarafından geliştirilmiş ölçekten faydalanılmıştır. Bilgisayar destekli SPSS (22,0) istatistik programı aracılığıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Uyumlu olma, duygusal/tutarlı olma ve deneyime açık olma kişilik özelliklerinin işe bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Akademik Bakış Dergisi
Dergi ISSN 1694-528X
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, asos, arastirmax, akademik dizin, akademik tarih, academic resource index
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 11-2017
Sayı 64
Sayfalar 529 / 543
Makale Linki https://www.akademikbakis.org/file/64.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 3
ResearchGate 3

Paylaş