Yazarlar (1) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Coğrafi işaret, tüketiciler nezdinde tanınmış ve ünlenmiş ürünlerin üretim metotlarının ve yerlerinin garanti altına alınmasını sağlayan işaretlerdir. Yöresel ürün üreticilerinin haksız rekabete maruz kalmamaları ve yöresel ürünleri sahtelerine karşı korumak için geliştirilmiştir ve tüketiciyi yanlış bilgilendirmeye karşı koruyarak ülkesel anlamda korunma sağlamaktadır. Bu durumdan hareketle çalışmada Sivas mutfağına ait coğrafi işaret ile tescillenmiş yöresel ürünlerden Sivas Katmeri, Sivas Köftesi ve Sivas Pezik Dal Turşusu’nun üretim süreçleri incelenmiştir. Bu kapsamda genel özelliklerinin ve orijinalliğine uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden faydalanılmıştır ve Sivas Köftesi için kasaplarda çalışan 6 köfte ustası ile Sivas Katmeri için pide fırınlarında çalışan 9 pideci ile Sivas Pezik Dal Turşusu için de 8 ev hanımı ile görüşmeler sağlanmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda söz konusu üç ürünün de genel olarak tescil belgelerinde belirtilen standartlara uygun olarak üretildiği sonucuna varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi |
Dergi ISSN | 2630-6360 |
Dergi Tarandığı Indeksler | J-Gate, Index Copernicus International, DRJI, Udledge, İdealonline, Türkiye Turizm Dizini, ASOS İndeks, Bilgindex |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2020 |
Cilt No | 3 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 317 / 327 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1376908 |