Gain And Noise Figure Enhancements Of Both C And L Bands Double Pass Erbium Doped Fiber Amplifier
Murat Yücel
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Dr. Zühal ASLAN AKYOL
Fatih Vehbi Çelebi
Halim Haldun Göktaş
Ankara Bilim Üniversitesi, Türkiye
In this study, designed and optimized C and L band Erbium Doped Fiber Amplifiers (EDFA) around 70 nm bandwidth, 36.53 dB average gain with an average noise figure of 5.8 dB properties are used. For this purpose, 16 channels Wavelength Division Multiplexed (WDM) system with channel spacing of 5.3 nm is taken into account. -30 dBm powers at the input signals (1530 nm-1610 nm) are applied to three port filter and then input signals are separated into C and L bands. Each band signals are separately amplified in double pass configuration. Finally, all signals are combined into a coupler and the overall configuration has wide bandwidth, high gain and low noise. © 2013 The Chamber of Turkish Electrical Engineers-Bursa.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Tam Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili İngilizce