Investigation of the Radiation Shielding Properties of Black Pine Wood Impregnated with Boric Acid
Doç. Dr. Osman Emre ÖZKAN
Çalışmanın amacı: Bu çalışma, emprenye edilmiş karaçam (Pinus nigra Arnold subsp. pallasiana) odununun radyasyon zırhlama özelliklerini lineer zayıflatma katsayısı, kütle zayıflatma katsayısı, yarı değer ve onuncu değer katman kalınlığını 5 keV'den 1000 keV'ye kadar farklı gama enerjilerinde ölçerek araştırmaktadır. Materyal ve yöntem: Emprenye edilmiş ahşap malzemenin doğrusal zayıflatma katsayısı (1/cm), kütle zayıflatma katsayısı (cm2 /g), yarı değer ve onuncu değer katman kalınlığı değerleri WinXCOM tabanlı Phy-X/PSD yazılımı kullanılarak 5 ile 1000 keV enerji aralığında hesaplanarak beton ile karşılaştırılmıştır. Temel sonuçlar: Emprenyeli ahşabın lineer zayıflatma katsayısı ile kütle zayıflatma katsayısının foton enerjisi arttıkça azaldığı bulunmuştur. Ancak, emprenyeli ahşabın yarı değer kalınlığı ve onuncu değer kalınlığı foton enerjisi arttıkça artmıştır. Sonuç olarak, ahşabın radyasyon kalkanı özelliklerinin borik asit emprenyesi ile arttığı tespit edilmiştir. Araştırma vurguları: Emprenyeli odunun radyasyonu zırhlama özellikleri, yüksek yoğunluğu ve bor elementi içeren kimyasal bileşimi nedeniyle çam odunundan daha yüksek çıkmıştır.
Pine Wood,Radiation Shielding,Mass Attenuation Coefficient
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi