Yağlı Isıl İşlem Görmüş Sarıçam Odunlarında Koruyucu Katmanın Yapışma ve Sertlik Özellikleri
Dr. Öğr. Üyesi Haci İsmail KESİK
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Hasan Vurdu
Kubulay Çağatay
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Osman Emre ÖZKAN
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖNCEL
Ahşap sahip olduğu bazı avantajları sayesinde birçok kullanım yerinde tercih edilen önemli birmalzemedir. Ancak, biyotik ve abiyotik faktörlerin zaman içerisindeki etkisiyle ahşapta bazı bozulmalargörülmektedir. Bu sebeple, ahşabın mantar, böcek ve diğer iklim koşullarının etkilerinden dolayıkorunması gerekmektedir. Örneğin, koruma yöntemlerinden birisi olan ısıl işlem ahşabın bazıözelliklerini olumlu yönde artırmaktadır. Özellikle, yağlı ısıl işlemin ahşabın boyutsal kararlılığı ve renkkararlılığını iyileştirdiği görülmektedir. Bu sayede ahşap, bahçe mobilyalarında ya da dış cephekaplamalarında kullanılabilmektedir.Bu çalışmada, bezir yağı ile ısıl işlem görmüş sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunundan hazırlanandeney numunelerine, su bazlı vernik ve su bazlı boya tatbik edilerek, yapışma ve sertlik performanslarıbelirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bezir yağı ile ısıl işlem gören sarıçam odunlarında, vernikkatmanı sertlik değerleri (38) boyakatmanı sertlik değerlerinden (25.6) yüksekçıkmıştır.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2015