Evaluation of the Lifetime Cancer Risk Due to Natural Radioactivity in Tap Water Consumed in Nevşehir Province, Turkey
Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI
Prof. Dr. Şeref TURHAN
Prof. Dr. Aslı KURNAZ
Sularda radyonüklitlerden yayılan iyonlaştırıcı radyasyonlar (α-, β- ve rays-ışınları) insan sağlığı için zararlı biyolojik etkiler yaratabilir. Yaşam boyu kanser riski (ELCR), verilen yıllık maruz kalınan doz oranında yaşam boyu kanser gelişme olasılığı ile ilişkilidir. Bu çalışmada, Nevşehir ilinde yaşayan yetişkinler için yaşam boyu kanser riski, Nevşehir'in çeşitli ilçelerinden toplanan musluk suyu örneklerinde toplam alfa ve toplam beta içeriğine göre değerlendirilmiştir. Yaşam boyu kanser riskinin değerleri ortalama 5.5 x 10-4 olmak üzere 1.7x10- 4 ile 1.3x10-3 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, musluk suyu tüketimi yoluyla ELCR değerleri radyolojik risk için kabul edilebilir 10-3 sınırının altında bulunmuştur.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, index copernicus, citefactor, SCILIT, ACARINDEX, SOBIAD
Makale Dili İngilizce