Yazarlar |
Prof. Dr. Aslı KURNAZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Şeref TURHAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Muazzez Gezelge
|
Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Mehmet Atıf Çetiner
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Geleneksel bir gıda maddesi olan pekmez, meyvelerin kaynatılması ile elde edilir ve Türk insanı tarafından bolca tüketilen pekmez çoğunlukla üzümden üretilmektedir. Zile/Tokat, Türkiye'de pekmezi ile meşhur bir bölgedir. Asitlenmeyi önlemek amacıyla üretimi sırasında pekmezin içine CaCO içerikli özel bir toprak katılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, enerji dağılımlı X-ışını floresans spektrometresi (EDXRF) kullanarak, pekmez topraklarındaki element konsantrasyonlarının dağılımını belirlemektir. Bu amaçla toprak örneklerinde 38 tane element ve 11 oksit analiz edilmiştir. 6 major oksitin (MgO, Al2O3, SiO2, K2O, CaO ve Fe2O3) ortalama konsantrasyonları sırasıyla %1,58, %7,96, %17,01, %1,01, %30,52 ve %8,72 olarak bulunmuştur. Ayrıca 3 minor (Na2O, P2O5, TiO2) ve 2 trace (SO3, MnO) oksitin ortalama konsantrasyonları sırasıyla %0,96, %0,12,% 0,95 ve %0,04, %0,1 olarak bulunmuştur. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2016 |
Cilt No | 4 |
Sayı | 9 |
Sayfalar | 748 / 751 |