Elemental Composition of Soils Mixed with the Grape Molasses
Muazzez Gezelge
Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI
Mehmet Atıf Çetiner
Geleneksel bir gıda maddesi olan pekmez, meyvelerin kaynatılması ile elde edilir ve Türk insanı tarafından bolca tüketilen pekmez çoğunlukla üzümden üretilmektedir. Zile/Tokat, Türkiye'de pekmezi ile meşhur bir bölgedir. Asitlenmeyi önlemek amacıyla üretimi sırasında pekmezin içine CaCO içerikli özel bir toprak katılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, enerji dağılımlı X-ışını floresans spektrometresi (EDXRF) kullanarak, pekmez topraklarındaki element konsantrasyonlarının dağılımını belirlemektir. Bu amaçla toprak örneklerinde 38 tane element ve 11 oksit analiz edilmiştir. 6 major oksitin (MgO, Al2O3, SiO2, K2O, CaO ve Fe2O3) ortalama konsantrasyonları sırasıyla %1,58, %7,96, %17,01, %1,01, %30,52 ve %8,72 olarak bulunmuştur. Ayrıca 3 minor (Na2O, P2O5, TiO2) ve 2 trace (SO3, MnO) oksitin ortalama konsantrasyonları sırasıyla %0,96, %0,12,% 0,95 ve %0,04, %0,1 olarak bulunmuştur.
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X