Yerli Turistlerin Şanlıurfa Turizmi ile İlgili Algılarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma
Dr. Öğr. Üyesi Emrah YAŞARSOY
Prof. Dr. Kutay OKTAY
Tarihi geçmişi ve sahip olduğu kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm destinasyonu olanŞanlıurfa, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Bu noktada, kenti ziyaret edenkatılımcıların Şanlıurfa turizmi ile ilgili algıları kentteki turizmin gelişimi bakımından önemarz etmektedir. Turizm algısı, bir turistik varış noktasında, herhangi bir olay, kelime,kavram vb. durumların kişinin zihninde belirlenmesi ve anlamlandırılması sürecidir. Buaraştırmanın amacı, Şanlıurfa’ya gelen yerli turistlerin, kentin turizmine yönelik algılarınıtespit ederek, turizmin gelişimine yönelik öneriler geliştirmektir. Bu araştırma, sağlayacağısosyal, ekonomik ve kültürel çıktılar açısından ve Şanlıurfa’nın sahip olduğu turistikdeğerlerin etkili bir biçimde kullanılması bakımından önem taşımaktadır. Araştırmada,betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Nicel olarak tasarlanan yöntem ile araştırmalardaen sık kullanılan anket tekniğinden yararlanılarak araştırma örnekleminden veri eldeedilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, yerli turistlerin kentin farklı turistik alanlarınıziyaret ettikleri, ziyaretleri öncesinde yöre ile ilgili bilgileri çeşitli kaynaklardan edindikleriortaya çıkmış; bir sonraki seyahatlerinde yine Şanlıurfa’yı ziyaret etmeye istekli olduklarıgörülmüştür. Ayrıca, katılımcıların kentteki turizmin gelişime yönelik sundukları önerileraraştırma sonucunda verilmiştir.
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Basım Tarihi 03-2020