Iğdır Sulu Koşullarında Bazı Yağlık Ayçiçeği Genotiplerinin Adaptasyon Kabiliyetlerinin Belirlenmesi.
Doç. Dr. Fırat SEFAOĞLU
Iğdır sulu koşullarına uygun yağlık ayçiçeği çeşit ve çeşit adaylarını belirlemek amacıyla 2017yılında yürütülen bu çalışma, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarakyürütülmüştür. Çalışmanın materyalini Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) ayçiçeği ıslahprogramınca geliştirilen, daha önce yapılmış verim denemelerinde ön plana çıkmış çeşit adayları vetescilli çeşitler oluşturmuştur. İncelenen genotiplerin tabla çapı, bitki boyu, bin tane ağırlığı, taneverimi, yağ oranı ve yağ verimi açısından istatistiksel olarak farklı oldukları bulunmuştur. Araştırmadaen yüksek tane verimine 16Tr60 (484 kg da-1), 16Tr67 (451 kg da-1) ve Coral (442 kg da-1)genotipleri, en yüksek yağ içeriklerine ise 16 Tr 62 ve 16 Tr 60 (%35,6) genotiplerinin sahip olduğubelirlenmiştir. Araştırma sonuçları verim performansları bakımından 16 Tr 62, 16 Tr 60 ve Coralgenotiplerinin verim ve kalite açısından Iğdır ekolojik koşullarında umut verici olduğunu ve bu hatlarile çalışmalara devam edilmesinin uygun olacağını ortaya koymaktadır.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2019