Osmanlı Dönemi Bodrum Cami ve Mescitleri
Doç. Dr. Fahri MADEN
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZ
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı hâkimiyeti altına alınan Bodrum, İstanköysancağına bağlı bir kale idi. Osmanlı fethinin ardından, kalede bulunan kilise camiye çevrildi. XVI.yüzyıl boyunca kale konumunu devam ettiren Bodrum, 1671 yılında da kale dışında varoşun, han,cami ve çarşının bulunmadığı bir yerleşim yeriydi. Kent XVIII. yüzyılda gelişme kaydedip, buradakale dışında yerleşim oluşmaya başladı. Bu süreçte 1723’te Bodrum’da görevli bulunan KızılhisarlıMustafa Paşa tarafından kentte kale dışında ilk cami yaptırıldı. Daha sonra liman kıyısında 1740yılında Mustafa Paşa’nın kâhyası tarafından da bir cami inşa ettirilip Tepecik Mahallesi ortaya çıktı.Böylece kentte yaptırılan yeni camilerle birlikte yeni mahalleler de şekillendi. Bununla birlikteBodrum’daki cami ve mescitlerin pek çoğunun XVIII. yüzyılda inşa edildiği anlaşılmaktadır. EskiÇeşme Mahallesi Mescidi (1746), Hızıroğlu Mescidi (Kelerlik Camii) (1756-1757), Türkkuyusu Camii(1767-1768), Yeniköy Mescidi (1774), Tulumba Mescidi (1780) ve Umurca Mescidi (1784)bunlardandır. Daha sonra uzun süre cami inşa edilmeyen Bodrum’da, Osmanlı dönemine ait soncami 1901 yılında yapımına başlanılan Adliye (Hamidiye-Çarşı) Camii’dir. Kale Caddesi’ninsonunda, eski belediye binasının önünde, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bu camii, II.Abdülhamit’in kurmuş olduğu vakıf ve göndermiş olduğu paranın yanı sıra halktan toplanangelirlerle yapılmıştır. Osmanlı döneminde Bodrum’da yapılan en son cami olması sebebiyle halkarasında Yeni Camii ismi ile tanınmıştır. Bu çalışmada Osmanlı tarihi boyunca Bodrum’da yaptırılancami ve mescitler arşiv belgeleri ve kaynak eserler ışığında ele alınmaktadır.
Dergi Adı History Studies
Basım Tarihi 04-2018
Doi Numarası 0000-0003-1135-2928
Makale Linki http://www.historystudies.net/dergiayrinti/osmanli-donemi-bodrum-cami-ve-mescitleri_1021