XIX YÜZYILDA ŞEYH ŞABAN VELİ KÜLLİYESİ
Doç. Dr. Fahri MADEN
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZ
XVI. yüzyılda Kastamonuda Hisarardı mahallesinde, Şeyh Şaban Veli tarafından kurulan tekkeyüzyıllarca hizmet vermiştir. Şeyh Şaban Veli Tekkesi, 1845 yılında Sultan Abdülmecidin emriy- le Kastamonu Kaymakamı Salih Ağanın nezaretinde tamir ettirilmiş ve alt yapısı yenilenmiştir.Ayrıca aynı kişinin gözetiminde tekkenin ihata duvarları bu dönemde yapılmıştır. Böylece Os- manlı Devletinin sonuna kadar faaliyetlerini sürdüren Şeyh Şaban Veli tekkesinde, XIX. yüzyıldaAbdurrahman Efendi (ö.1834), Hafız Muhammed Said Efendi (ö.1889), İbrahim Şevki Efendi(ö.1897) ve Ataullah (Ata) Efendi (ö.1942) postnişinlik görevinde bulunmuşlardır. BunlardanAbdurrahman Efendi babasından icazet almış ve otuz beş sene kadar tekkede görev yapmıştır.Kendisinden sonra tekke postnişinliğine geçen Muhammed Said Efendi ise genç yaşta olma- sından dolayı kendini yeterli görmemiş ve Geredeli Halil Efendinin yanına giderek ondan ilimtahsil etmiştir. Ayrıca o Hacı Mustafa Safiyüddin Efendinin de hizmetinde bulunmuştur. SaidEfendinin 1889 yılında vefat etmesi üzerine, oğlu Ata Efendi küçük yaşta olduğundan tekke birsüreliğine boş kalmıştır. Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşanın delaletiyle Boludanİbrahim Şevki Efendi getirilerek şeyhlik postuna oturtulmuştur. Yaklaşık yedi yıl tekkede görevyapan İbrahim Şevki Efendi, Kastamonuda büyük saygı ve hürmete mazhar olmuş, başta AtaEfendi olmak üzere, pek çok derviş yetiştirip onlara icazet vermiştir. Bu çalışmada XIX. yüzyıldaŞeyh Şaban Veli Tekkesinde meydana gelen gelişmeler ele alınmaktadır.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Tam Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe