img
img
Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemeklerin Rolü ve Önemi: Kastamonu Örneği   
Yazarlar (3)
Metin Mızrak
Doç. Dr. Aydoğan AYDOĞDU Doç. Dr. Aydoğan AYDOĞDU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Emrah YAŞARSOY Dr. Öğr. Üyesi Emrah YAŞARSOY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Turizm, ülke ve bölge ekonomileri için oldukça önemli bir gelir kaynağı özelliği taşımaktadır. Turizm faaliyetleri arasında gastronomi turizmi yöre halkına sağladığı pozitif değerlerle ön plana çıkmaktadır. İnsanoğlu yemek yeme etkinliğini, açlığı gidermenin çok ötesine taşımış, sosyalleşme, farklı kültürleri deneyimleme, sağlıklı ve doğal ürünlere ulaşma boyutuna getirmiştir. Hızla küreselleşen dünyada, beslenme alışkanlıklarının hızlı tüketime dayalı beslenmeyi desteklediği günümüzde, unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel mirasımız yöresel yemekler kültürünün korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılarak sürdürülebilirliğinin sağlanması daha büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı bölge ve yöre halkına ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda etkileri olan yöresel yemeklerin sürdürülebilir turizmde ki rolü ve önemini belirlemektir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinin işe koşulduğu, tarama modeline sahip bir araştırmadır. Araştırmanın sonucunda, 167 adet tekrar etmeyen yöresel yemek tarifi kayıt altına alınmıştır. Bunun yanında, yöresel yemeklerin hazırlanması, pişirim ve sunulmasında kullanılan yöresel ürünler, araç ve gereçler de çalışmada yer almıştır.
Anahtar Kelimeler
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Tam Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili İngilizce
Kongre Adı 1. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi
Kongre Tarihi 23-11-2017 / 25-11-2017
Basıldığı Ülke Türkiye
Basıldığı Şehir Kastamonu
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 20

Paylaş