Power, Opposition and Social Media in Russia
Doç. Dr. Erkam TEMİR
Bu makalede, Rusya'da muhalefet, sosyal medya ve iktidar arasındaki ilişkiler ve çelişkiler incelenmiştir. Bu ilişkiler ve çelişkiler, otoriter rejimlerde sosyal medyanın işlevine dikkat çekmek açısından önemli görülmüştür. Makale konuyu nesnel bir bakış açısıyla sunmaktadır.Öncelikle Rusya’da muhalefetin nasıl tanımlandığına değinilmekte ve ‘gerçek muhalefet’ kavramı tartışılmaktadır.Nitekim özellikle Rusya’da gerçek muhalefetin ne olduğunu anlamak için ne olmadığının anlaşılması gerekmektedir. Akabinde betimsel analiz yöntemi kullanılarak sosyal medyanın hem muhalifler hem de Kremlin açısından ne ifade ettiği ortaya konmaktadır.Buna göre kısaca Rusya’da iktidar, kategorik olarak sosyal medyayı kendisine karşı yürütülen ideolojik bir savaşın aracı olarak görmektedir. Kremlin’e göre sosyal medya bir “Amerikan fitnesi”dir. Geleneksel medya imkanlarından neredeyse tamamıyla yoksun olan muhalifler açısından ise sosyal medya tek seçenek olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle sosyal medya tartışmaları iktidar açısından batıcılık-Amerikancılık tartışmaları ekseninde sürmektedir. Muhalefet açısından ise sosyal medya tartışmaları ifade özgürlüğü çerçevesinde ele alınmakta ve sosyal medya ‘son kale’ olarak görülmektedir.
Russia,Opposition,Power,Social Media,Kremlin
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi