Ailelerin Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Dönemi Eğitim Harcamaları
Prof. Dr. Hüseyin YOLCU
Esra Yeşilyurt Yalçın
Araştırmada, ailelerin erken çocukluk bakım ve eğitimi (EÇBE) döneminde yapmış oldukları eğitim harcamalarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda Kastamonu ilmerkezinde 2017-2018 öğretim yılında çocuklarını kamu ve özel EÇBE okullarına gönderen 192 aile yeralmaktadır. Araştırma tarama modelinde açıklayıcı bir araştırmadır. Araştırmanın verileri anket yoluile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistiklerin yanı sıra, nonparametrik testlerdenKruskal Wallis H testine başvurulmuştur. Araştırmada, çocuklarını kamu EÇBE okullarına gönderenailelerin ortalama 3.411,1 TL, çocuklarını özel EÇBE okullarına gönderen ailelerin de ortalama 6.222,4TL harcama yapmış olduğu belirlenmiştir. Ailelerin EÇBE eğitim harcamaları üzerinde çocuğuncinsiyeti, çocuğun devam ettiği okulun türü, çocuğun kiminle yaşadığı, baba eğitim, baba meslek, babaçalışma durumunun belirleyici olmadığı ancak, çocuğun devam ettiği okulun mülkiyeti, okula ulaşımtürü, anne eğitim düzeyi, anne meslek, anne çalışma durumu, aile geliri ve hanedeki kişi sayısının belirleyici olduğu gözlenmiştir. Farklı aile yapılarında, EÇBE eğitim harcamaları üzerinde neden anne ileilgili değişkenlerin daha belirleyici olduğu veya olmadığının sosyal, ekonomik, kültürel boyutlardasorgulayan bir araştırma yapılması önerilmektedir.
Dergi Adı OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
Makale Dili İngilizce