İşyerinde Siber Zorbalık Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Sınama Çalışması
Prof. Dr. Aysun KANBUR
Prof. Dr. Engin KANBUR
İşyerinde Siber Zorbalık Ölçeği, çalışanların son altı ay içerisinde bilişimteknolojilerini kullanmaları neticesinde işyerlerinde yaşadıkları siber zorbalıkdeneyimlerini belirlemek amacıyla geliştirilmiş bir ölçektir. Ölçek, 17 maddeile İş Odaklı Siber Zorbalık ve Birey Odaklı Siber Zorbalık olmak üzere ikifaktörden oluşmaktadır. Bu çalışmada İşyerinde Siber Zorbalık Ölçeği’ninTürkçeye uyarlanması yapılarak ölçeğin geçerlik ve güvenirliğine yönelik sınamayapılmıştır. Çalışma, bankacılık sektöründe görev yapan katılımcılardan oluşaniki örneklem ile yürütülmüştür. İşyerinde Siber Zorbalık Ölçeği’nin psikometriközelliklerini sınamak üzere madde analizi, açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcıfaktör analizi ve iç tutarlılık analizinden yararlanılmıştır. Ölçeğin faktör yapısınıtest etmeye yönelik analizler doğrultusunda ölçeğin orijinalindeki gibi iki faktörlüyapısı ile örtüşen bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, ölçeğin diğeryapılarla ilişkilerini sınamak üzere korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bukapsamda duygusal tükenme ve iş doyumu yapılarını ölçen iki ölçüm aracıdaha kullanılmıştır. Analiz sonuçları İşyerinde Siber Zorbalık Ölçeği ve altfaktörlerinin duygusal tükenme ile pozitif, iş doyumu ile negatif yönlü ve anlamlıilişkilere sahip olduğunu göstermiştir. Tüm bu bulgular ile birlikte psikometriközelliklerine yönelik çeşitli kanıtlar elde edilmiş olan İşyerinde Siber ZorbalıkÖlçeği, çalışanların işyerinde siber zorbalık deneyimlerini ölçmek üzerekullanılabilecek bir ölçüm aracı olarak değerlendirilebilir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Çalışmaları Dergisi