Leaf Stomatal Characteristics of Some Species in Bush Form Used in Kastamonu Urban Landscape
Doç. Dr. Nurcan YİĞİT
Nurcihan Esra Gedikoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe ÖZTÜRK PULATOĞLU
Günümüzde hızla artan nüfus, betonlaşma, hava kirliliği, trafik yoğunluğu gibi birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Kentsel peyzaj için önemli bir unsur olan park ve bahçelerin kentlerde insan-doğa ilişkisini dengelemekle kalmayıp kentsel yaşam koşullarını iyileştirdiği bilinmektedir. İnsanların rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamak, kaybolan doğayı geri kazanmak ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için kentsel alanları işlevsel ve estetik açıdan değerlendiren park ve bahçeler son derece önemlidir. Bu çalışmada, Kastamonu ilinde park, bahçe ve merkezi refüj çevre düzenleme çalışmalarında kullanılan Buxus microphylla Siebold & Zucc., Prunus laurocerasus L, Ligustrum delavayanum Har., Berberis thunbergii DC., Ilex aquifolium L., Euonymus japonicus Wall. var. aureomarginatus Rehder, Cotoneaster lacteus W.W.Sm., Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt., Pyracantha coccinea M. Roem. türlerinin yaprak stoma özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mikromorfolojik incelemeler ile çalışmada kullanılan türler üzerinde SEM ile stoma özellikleri belirlendi. Türler üzerinde birim alandaki stoma yoğunluğuna göre en yüksek stoma yoğunluğuna Pyracantha coccinea türünün (81), minimum stoma yoğunluğunun ise Cotoneaster lacteus türünün (10) sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ortalama en uzun stoma uzunluğuna Prunus laurocerasus (34.82 µm), en kısa stoma uzunluğuna Mahoni aquifolium'un (7.183 µm) sahip olduğu belirlendi.
Kastamonu,micromorphological characteristic,SEM,stoma
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kent Akademisi
Dergi Tarandığı Indeksler google scholar