Gümüşhane Torul Barajı Yağış Havzasında Arazi Kullanımına Göre WEPP Water Erosion Prediction Project Modeli ile Toprak Kayıplarının Belirlenmesi ile Alınması Gereken Önlemler
Doç. Dr. Miraç AYDIN
Gümüşhane-Torul Barajı yağış havzasında bulunan alt havzalar 5 ayrı eş havza grubuna ayrılmış ve her bir eş havza grubu içerisinden bir adet model havza seçilmiştir. Bu araştırmada (1) nolu model havzada WEPP modeli kullanılarak arazi kullanım durumuna göre toprak kayıpları ve erozyonun önlenmesi için alınması gereken önlemler belirlenmiştir. Bu amaçla farklı arazi kullanım şekillerinden toplam 56 adet toprak örneği alınmıştır. (1) nolu model yağış havzası için tahmini toprak kayıpları havzanın % 69.70'ini oluşturan ormanlık alanlarda 10494.04 ton/yıl iken; bu değer toplam havza alanının % 20.17'sini oluşturan mera alanlarında 12630.18 ton/yıl ve % 10.77'sini oluşturan tarım alanlarında 10108.18 ton/yıl olarak tespit edilmiştir. Model havzada sediment taşınımını önleyici tedbirler planlanmış ve planlama maliyetleri hesaplanmıştır. Bu model havza için fayda/masraf oranı 12.12 olarak tespit edilmiş ve bu proje ekonomik olarak kabul edilebilir olduğu belirlenmiştir.
meralar,tarım arazisi,arazi kullanımı,bakı,ormanlar,toprak ana materyali,toprak kayıpları,WEPP,su erozyonu,havzalar,eğim,ekonomik analizler,erozyon
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI, Curation, Non-Essential Science Content, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Zoological Record