Determination of the Impact of Population Change on the Land Use via GIS Case Study of Kastamonu Küre
Türkan Aydın
Doç. Dr. Miraç AYDIN
Ülkemizin Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Kastamonu TÜİK verilerine göre çok fazla göç verenillere bir örnek oluşturmaktadır. Alansal olarak büyük bir kısmını (%65) ormanlık alanların oluşturduğuKastamonu'da, ormancılık faaliyetlerinin dışında belirgin herhangi bir iş sahası bulunmamaktadır.Kastamonu'da göç hareketinin gerçekleşmesinin altında yatan sebeplerden biri de ormancılıkfaaliyetlerinin de yerel halka tatmin edici bir ekonomik getiri sunamamasıdır. Kastamonu ilindegerçekleşen göçlerden dolayı köylerdeki nüfusun azalması arazi kullanımlarında çeşitli farklılıklara yolaçmaktadır. Bu farklılıklar özellikle orman ve ziraat alanlarında gerçekleşmektedir. CBS uygulamaları bualanlarda oluşan farklılıkların tespitinde etkin bir şekilde kullanılabilmektedir.Bu çalışmada, Kastamonu.Küre Orman İşletme Şefliği alanı içerisinde kalan köylerde nüfusun (1990. 2010) ve arazi kullanımının (1997.2010) zamansal değişimi CBS kullanmak suretiyle incelenmiştir.Çalışma alanı olarak 1997 Amenajman Planı ve 2010 Amenajman Planı kapsamındaki Küre İşletmesınırları baz alınmıştır.
coğrafi bilgi sistemleri,Kastamonu,orman ekolojisi,Küre Dağları,orman ağaçları,populasyon değişimi
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI, Curation, Non-Essential Science Content, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Zoological Record