Mikroskobik Canlılar Konusunda Model Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Zihinsel Model Gelişimine Etkisi
Doç. Dr. Hafife BOZDEMİR YÜZBAŞIOĞLU
Rabia Sarıkaya
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Araştırmanın amacı, Model Tabanlı Öğretim ve Öğrenme kapsamında tasarlanan etkinliklerin, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin mikroskobik canlıların tanımı, yapısı, işlevi, davranışı, mekânizması ve şekli ile ilgili olarak anlama seviyelerinde vezihinsel modellerinde gelişimine etkisini incelemektir. Araştırmada gelişmiş karmayöntem desenlerinden müdahale deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu Kastamonuili merkeze bağlı bir köy ilkokulunda öğrenim gören altı öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veriler, öğretim uygulamalarından önce ve sonra “Mikroskobik CanlılarKavram Testi” ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Kavram testinden elde edilen veriler anlama seviyeleri dikkate alınarak analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Öğretim uygulamalarından önce ve sonra yapılan son görüşmeler karşılaştırıldığında öğrencilerin anlama seviyelerinde genel artış gözlenmiş ve araştırma dâhilinde mikroskobik canlılara yönelik olarak bilimsel modele ulaştığı görülmüştür. Model Tabanlı Öğretim ve Öğrenmeuygulamaları mikroskobik canlılar ile ilgili olarak öğrencileri zihinsel model açısından bilimsel modele ulaştırmıştır. Ancak bazı öğrencilerde mikroskobik canlılarınfarklı boyutlarına yönelik eksik ve alternatif kavramların devam ettiği görülmektedir.
Dergi Adı Kalem Uluslararası Egitim ve Insan Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 12-2019
Makale Linki http://kalemacademy.com/Cms_Data/Contents/KalemAcademyDB/Folders/SayiMakaleleri/~contents/NWE2ARBQ4ZEAPX6U/10-23863kalem-2019-131.pdf