Effects of a video game based aerobic training program on aerobic power and executive functions in cerebral palsy: a pilot study
Öğr. Gör. Yasin AK
Cem Şeref Bediz
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aerobik eğitim programının, spastik serebral palsili (SP) bireylerde aerobik güç ve yürütücü işlevler üzerinde etkilerini araştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya yaşları 10-18 arasında değişen 10 spastik SP’li birey (3 kız 7 erkek) dahil edildi ve 12 hafta boyunca video oyunu temelli aerobik eğitim programına dahil edildiler. Eğitim programı, koşma, merdiven inip çıkma, zıplama gibi aktivitelerden ve interaktif bir video oyunundan oluşmaktaydı. Aerobik gücü değerlendirmek için Astrand Bisiklet Ergometresi Testi; dikkat ve yönetici işlevleri değerlendirmek için Simon Testi ve İşaretleme Testi eğitim programı öncesinde ve sonrasında uygulandı. Bulgular: Eğitim programı sonucunda SP’li bireylerin aerobik güç düzeylerinde artış saptandı (Aerobik güç: eğitim öncesi: 30,2±9,7 mL.kg-1.dk-1, eğitim sonrası: 32,3±9,8 mL.kg-1.dk-1) (p<0,05). Benzer sonuçlar İşaretleme Testinde de sağlandı (p<0,05). İşaretlenen doğru sayısında artma; atlanan hedef sayısında da azalma gözlendi. Eğitim öncesi testte doğru sayısı 225,3±9,5, eğitim sonrası testte ise 233,5±5,4 oldu (p<0,05). Atlanan hedef sayısı eğitim öncesi testte 14,7±9,5; eğitim sonrası testte ise 6,7±5,6 oldu (p<0,05). Simon Testi’nde toplam doğru sayısında artış, toplam tepki süresi ve doğruların tepki süresinde azalma gözlense bile fark anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Bu sonuçlar, video oyunu temelli aerobik eğitim programı spastik SP’li bireylerin aerobik güç düzeylerini olumlu yönde etkilediği görüldü. Aynı zamanda dikkat ve yürütücü işlevler gibi birtakım bilişsel işlevlerin skorlarında da anlamlı artış gözlendi. Bu da aerobik eğitim programının, birtakım bilişsel işlevleri geliştirebileceğini düşündürmüştür.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation