Comparative Analysis of Otolith Features of Tarek (Alburnus tarichi (Güldenstädt, 1814)) from Different Lakes across Van Basin (Van, Erçek, Nazik, Aygır)(Turkey)
Semra Saygın
Melek Özpiçak
Prof. Dr. Mahmut ELP
Nazmi Polat
Ataman Altuğ Atıcı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Neşe Akçanal Ödün
Bu çalışmada, Van Gölü Havzası'nda farklı lokalitelerden örneklenen Alburnus tarichi'nin otolit morfolojisi karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Nisan-Mayıs 2015'te dört farklı habitattan (Van, Erçek, Nazik, Aygır) 351 A. tarichi bireyi fanyalı ağlar aracılığıyla örneklenmiş incelenmiştir. Örneklerinin çatal boyları ve ağırlıkları sırası ile 9,9-24,6 cm, 8,4-176,5 otolit örneklem t testi ile test edilmiştir. A. tarichi'nin tüm lokaliteler arasındaki otolit eni, otolit boyu ve ağırlığı karşılaştırmaları ANOVA ile test edilmiştir. Van Gölü ve Erçek Gölü örneklerinde sağ ve sol otolitler arasında otolit boyu ve otolit ağırlığı bakımından fark yok iken otolit eni bakımından önemli farklılık tespit edilmiştir. Nazik Gölü ve Aygır Gölü örneklerinde sağ ve sol otolit ölçümleri arasında herhangi bir farklılık yoktur. Tüm lokaliteler bir arada değerlendirildiğinde otolit boyu, otolit eni ve otolit ağırlığı dört habitatta birbirinden farklıdır. Otolit ölçümleri ve balık boyu arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasında eğrisel model kullanılmıştır.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological Record