İnci Kefalinde Chalcalburnus tarichi P 1811 Gonad Gelişiminin Histolojik Olarak İncelenmesi 1999
Güler Ünal
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Osman Çetinkaya
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mahmut ELP
Bu çalışmada, Van Gölü ve göle dökülen akarsuların endemik türü, anadrom karakterli, inci kefalı (Chalcalburnus tarichi, P., 1811) balıklarında gonad gelişimi histolojik olarak incelenmiştir. Oogenesis sürecinde, kromatin-nükleolus, perinükleer, kortikal alveoli, vitellogenik, olgunlaşma ve ovulasyon olmak üzere 6 gelişim fazı belirlenmiştir. Oositlerin ovulasyon fazına kadar çaplan 31-957 pm arasında değişmiştir, incelenen fertlerde vitellogenik faz Ekimde başlamış, ovulasyon 36 aylık ve daha yaşlı fertlerde Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşmiştir. Ovulasyondan sonra bir miktar yumurta atılamayıp, atretik folikülü oluşturmaktadır. Testislerde spermatogenesis'de. olgunlaşmamış, olgunlaşan ve olgun testis şeklinde 3 gelişim fazı belirlenmiştir. Spermlerin Aralık ayında şekillenmeye başladığı, 36 aylık ve daha yaşlı bireylerde Mayıs-Haziranda bırakıldığı belirlenmiştir.
oogenez,Chalcalburnus tarichi,doku bilimi,tatlısu balıkları,Van Gölü,kefal,endemik türler,eşeylik organları,sperma oluşması
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tr. J. of Zoology