Van Gölü Havzası Balıkları ve Yayılım Bölgeleri
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Ataman Altuğ Atıcı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma 2008-2012 yılları arasında Van Gölü Havzasında yayılış gösteren balık türlerini ve yayılış bölgelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Van Gölü Havzası kapalı bir havza olup Türkiye yüzey alanının yaklaşık % 2.3'lük bir kısmını oluşturmaktadır. Kapalı bir havza olmasından dolayı tür çeşitliliği farklılıklar göstermektedir. Havza endemik tür çeşitliliği açısından hem bitki, hem de hayvan türleri olarak oldukça zengindir. Bu zenginlik balık türlerine de yansımıştır. Havzada doğal yayılış gösteren balık türlerinin tamamı endemik türlerden oluşmaktadır. Havzada Alburnus tarichi, Alburnus timarensis, Barbus ercisianus, Capoeta cosswigi ve Oxynoemacheilus ercisianus türleri doğal yayılış göstermektedir. Cyprinus carpio, Carassius gibelio, Gambusia holbrooki ve Aphanius mento türlerinin ise aşılandıkları çeşitli kaynaklarda populasyon oluşturdukları tespit edilmiştir. Ayrıca havzada çeşitli kaynaklara aşılanan veya balık üretim çiftliklerinden kaçan Oncorhynchus mykiss örnekleri elde dilmiş olsa da populasyon oluşturamadığı görülmüştür. Barbus ercisianus x Capoeta cosswigi türlerinin Zilan ve Deliçayda, Cyprinus carpio x Carassius carassius türlerinin ise Nazik gölünde melez bireyler oluşturdukları görülmüştür.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe