Ahlâk Terbiyesi Kongresi ve Basına Yansımaları
Prof. Dr. Selman Tunay KAMER
Doç. Dr. Ramazan ALABAŞ
Bu çalışmada DP iktidarında 23-29 Nisan 1951 tarihleri arasında Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Birliği öncülüğünde Ankara'da toplanan Ahlak Terbiyesi Kongresi ele alınmıştır. Çalışmada Ahlak Terbiyesi Kongresi'nin düzenlenme amacı, düzenleyicileri, Kongrede ele alınan konular ve tartışmaların basına yansımaları incelenmiştir. Çalışmada tarihsel araştırma yöntemi kullanılmış olup araştırma verileri Cumhuriyet, Ulus, Vatan, Zafer, Akşam, Yeni Sabah, Son Posta, Vakit, Milliyet gazetelerinde Ahlak Terbiyesi Kongresi'nin 23-29 Nisan 1951 tarihleri arası ile kongrenin öncesi ve sonrasına ait 30 günlük sürelerde Kongreye yönelik haberlerin ve yazıların taranması sonucu elde edilmiştir. Ayrıca Kongre İlim Heyeti tarafından hazırlanan raporların yer aldığı broşür incelenmiştir. Verilerin analizinde ise betimsel analiz ve doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, basında Kongreye ilişkin en çok haber yapılan konular Kongrenin açılışı, usul tartışmaları, karma eğitim, İlahiyat Fakültesi ve din eğitimi, üniversite özerkliği, 19 Mayıs Bayramında kızların kıyafetlerine ilişkin maddelerdir. Ayrıca Kongrede yoğun tartışmaların yaşandığı ve Kongre bittikten sonra da yankılarının devam ettiği tespit edilmiştir.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 03-2017
Makale Linki https://kefdergi.kastamonu.edu.tr/index.php/Kefdergi/article/view/1666/525
Google Scholar 8