Reel Döviz Kurları Üzerindeki Şoklar Geçici Mi, Kalıcı Mı? Dalgacık Tabanlı Birim Kök Testleri İle Kırılgan Sekizli Ülkeleri İçin Bir Uygulama
Doç. Dr. Memduh Alper DEMİR
Bu çalışmada, kırılgan sekizli ülkelerinde reel döviz kurlarına gelen şokların etkilerinin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğudalgacık tabanlı birim kök testleri ile incelenmiştir. Bu kapsamda, kullanılan verilerin zaman aralığı, 1994 Ocak - 2020 Ağustosdönemini kapsamaktadır. Öncelikle seçilen ülkelerin reel döviz kurları üzerinden doğrusallık testleri yapılmıştır. Sonuçlarçerçevesinde doğrusal olmayan serilere dalgacık tabanlı doğrusal olmayan FWKSS ve WKSS testleri uygulanmıştır. Fourierterimi tüm ülkeler için anlamlı bulunmamıştır. Dolayısıyla FWKSS birim kök testi sonuçlarının tüm ülkeler içinyorumlanamayacağı görülmektedir. Bu sonuç, WKSS birim kök testinin ülkeler için kullanılması gerektiğini göstermektedir.WKSS testinin sonuçlarına göre, sadece Arjantin ve Güney Afrika'nın reel döviz kurları % 10 anlamlılık düzeyinde durağaniken, diğerleri birim köke sahiptir. Sonuçlara göre şokların reel döviz kuruna etkileri Arjantin ve Güney Afrika'da geçicidir.Ancak reel döviz kurundaki şokun etkilerinin Brezilya, Şili, Hindistan, Endonezya, Rusya ve Türkiye'de kalıcı olduğugörülmüştür.
Reel Döviz Kurları,Dalgacık Tabanlı Birim Kök Testleri,Kalıcı ve Geçici Şoklar
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi