THE IMPACT OF INTERNATIONAL ENERGY PRICES ON WORLD TRADE: PANEL EVIDENCE OF GRAVITY MODELS FOR SELECTED COUNTRIES
Doç. Dr. Memduh Alper DEMİR
Utku Utkulu
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Bu makalenin amacı, enerji fiyatları ile enerji dışı malların fiyatlarının, nispi fiyatlar çerçevesinde ve ticareti etkileyen diğer bazı değişkenler de ilave edilerek, dünya ticareti üzerindeki etkisini seçilmiş ülkeler için incelemektir. İlgili literatür, iki yönlü ticaretin çekim modelleri kullanılarak teorik olarak analiz edildiğini ortaya koymaktadır. Teorik çekim modeli analizi ampirik olarak çeşitli panel regresyon teknikleri ile uygulanabilmektedir. Araştırmada, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken olan ticaret üzerindeki etkisini belirlemede üç tür panel regresyon tekniği kullanılmıştır. Bunlar, stokastik sınır, rassal etkiler ve filtrelenen sabit etkiler tahmincisi teknikleridir. Elde edilen panel regresyon bulguları, enerji malları fiyat endeksindeki artışın ihracat üzerinde negatif etkide bulunduğunu, bu durumda da dış ticaret hadlerinin ilgili ülkelerin aleyhine olduğunu göstermektedir. Bulgular, enerji fiyatlarının yükselmesini engelleyecek sosyo-ekonomik politikalar geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Artan talebi karşılamak için arzı arttırmak, temel politikalardan birisi olabilir. Modeldeki diğer değişkenler dikkate alındığında, elde edilen ampirik bulgular, büyüme yönlü politikaların arttırılması, piyasalarda rekabetçiliğin sağlanması ve etkili lojistik yönetiminin gerçekleştirilmesinin yanı sıra kültürel iş birliğinin sağlanması, benzer gelir seviyesindeki ülkelerin iş ortaklıklarının geliştirilmesi, enerji arzının arttırılması ve/veya çeşitlendirilmesi ile dünya ticaret hacminin artırılabileceğini göstermektedir.
gravity models of bilateral trade,World trade,fixed effects filtered and stochastic frontier estimation methods,energy prices,panel random effects
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce