TÜRKİYE’NİN FARMAKOLOJİ SANAYİNDEKİ MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜNÜN SEKTÖRÜN İHRACATI ÜZERİNE ETKİSİ: ZAMAN SERİSİ ANALİZİ
Doç. Dr. Memduh Alper DEMİR
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin farmakoloji sanayisi ürün ihracatındakidinamik açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksinin farmakolojik ürünihracatı üzerine etkisini incelemektir. Bu çerçevede kullanılan açıklanmışkarşılaştırmalı üstünlük endeksi, normalleştirilmiş açıklanmış karşılaştırmalıüstünlük endeksinin (NRCA) zamansal dinamik karşılaştırmasına sahip formuolarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, girdi maliyetlerinin etkilerini belirleyebilmekamacıyla, reel döviz kuru ve üretim kapasitesinin etkilerinin tespiti için ilaçsanayinin Türkiye'deki üretim endeksi modele eklenmiştir. Oluşturulan ihracatmodeli yapısal kırılmaları dikkate alan zaman serisi teknikleri ile analizedilmiştir. Bu çerçevede NRCA endeksinin dinamik formunun ihracat modelineilavesi bu çalışmayı diğer çalışmalardan ayıran noktadır. Analiz sonuçlarıfarmakolojik ürün ihracatını etkileyen faktörlerin sadece sanayi üretim endeksiolduğunu göstermiştir. Sanayi üretim endeksi ise ihracatı negatif olaraketkilemiştir. NRCA’nın ihracat üzerine etkisinin olmamasının nedenitartışılmıştır. Çalışmada ele alınan dönem, aylık seriler olmak üzere 2005:02 -2019:12 dönemidir.
Dergi Adı Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 10-2020