THE EFFICIENCY OF MANUFACTURING TRADE BETWEEN TURKEY AND THE EUROPEAN UNION
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Utku Utkulu
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği-25 (AB-25) ile imalat sanayi ticaret etkinliği, 2006-2016 döneminde stokastik sınır çekim modeli uygulanarak araştırılmıştır. Ayrıca, Türkiye ile AB-25 arasındaki imalat sanayi ticaretinin etkinliğinde bir yakınsama olup olmadığı incelenmektedir. Bulgulara göre, Türkiye'nin ortalama ticaret etkinliği % 56,3 ve tüm ülkeler için % 0,01 ile % 92,5 arasında değişmektedir. Türkiye’nin imalat sanayi ticaretini; ticaret ortaklarının geliri, pazar büyüklüğü ve aralarındaki uzaklık önemli ölçüde etkilemektedir. Tahmin sonuçları, ticaret akımlarının küresel finansal krizden etkilendiğini de göstermektedir.
Dergi Adı Business Management Studies: An International Journal
Basım Tarihi 06-2019