Effects of Political and Socio-Economic Indicators on Foreign Direct Investments: Stochastic Frontier Analysis
Doç. Dr. Memduh Alper DEMİR
Mustafa Bilik
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Üzeyir Aydın
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada doğrudan yabancı yatırımları etkileyen ekonomik faktörleri sosyal ve siyasi faktörlerle birlikte modellemekteyiz. Modele; ekonomik özgürlük endeksi, dışa açıklık oranı, reel efektif döviz kuru endeksi, işgücünün dinamik yapısını görmek için çalışma çağındaki nüfus, gayri safi yurtiçi hasıla, küresel emtia maliyetlerini gözlemlemek için emtia fiyat endeksi, ekonominin altyapı seviyesini ölçmek için nüfus içinde internet kullanımı sayısı ve enflasyon oranını yansıtan gayrisafi yurtiçi hasıla deflatörü olmak üzere ekonomik göstergeler dahil edilirken sosyal ve siyasal göstergelerin etkisini ölçmek için de demokrasi endeksi dahil edilmektedir. Bu modellemeler ile çalışmanın amacı, seçilmiş ülkelerin doğrudan yabancı yatırımlarına ekonomik, sosyal ve siyasal göstergelerin etkisini belirlemektir. Amaca ulaşmak için çalışmanın uygulamasında stokastik sınır analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle ülkelerin potansiyel yatırımlarından yararlanabilmesi ve bu potansiyelini daha da arttırılabilmesi için doğrudan yabancı yatırımlar çerçevesinde politik önermelerde bulunulmuştur.
Dergi Adı İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ
Makale Dili İngilizce