Comparison of different GPS’s used in different areas in our country’s forestry
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan ERDEM
Kadir Erdin
Çalışmanın amacı: Türkiye’de ormancılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere konumsal veritabanlarının üretilmesinde yersel ölçümler önemli bir yere sahiptir. Yersel yöntemler, teknolojik olarak gelişmekte ve geçmişte kullanılan mekanik ölçüm aletlerinin yerini bilgisayar destekli dijital cihazlar almaktadır. Konumsal verileri uydu desteğiyle toplamak amacıyla geliştirilen küresel konum belirleme sistemleri bu teknolojinin bir ürünüdür. Çalışma alanı: Bu çalışmada İstanbul ili sınırları içerisinde Avrupa Yakasında bulunan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Kampüsü sınırları içerisinde kalan alan çalışma alanı olarak seçilmiştir. Materyal ve Yöntem: Ormancılık amaçları doğrultusunda küresel konum belirleme sistemlerinden (GPS) yararlanma olanaklarının incelenmiş olduğu bu çalışma için seçilen çok kapalı orman alanı, açıklık alan ve orman sınır alanını temsil eden alanlar üzerinden El tipi GPS, diferansiyel küresel konum sistemi (DGPS), DGPS- gerçek zamanlı konum belirleme ağı (CORS) ve Total Station cihazlarının performansları irdelenmiştir. Temel Sonuçlar: Buna göre her üç alanda da DGPS CORS tipi GPS daha az hata vermiştir. Çok kapalı orman alanlarında yatayda 3,41 m, düşeyde 3,88 m, açıklık alanda yatay 0,06 m, düşeyde 0,05 m, orman sınır alanında yatayda 0,62 m, düşeyde 1,16 m hata payları ile en az hatayı açıklık alanda vermiştir. Araştırma vurguları: Yüksek hassasiyet gerektiren ormancılık çalışmalarında DGPS CORS sistemlerinin tercih edilmesi,zaman tasarrufu açısında ise el tipi GPS sistemlerinin kullanılması öngörülmektedir.
GPS,Forest Surveying,Cadastre,DGPS,CORS
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi